Gazdaságunk

Egyszer csak szűk lett a főváros. Egyre többször vágytunk ki a zöldbe, a szabadba, egyre kevesebb volt a levegő és egyre inkább bedarált minket a multi, illetve a közszféra. Alig lehetett normális minőségű, friss, termelői, vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt kapni, vagy ha lehetett, azt is horror áron. Mivel gyerekként mindketten vidéken, kertes házban éltünk, volt valamiféle vágyódás saját zöldségek termesztése iránt. Próbálkoztunk mi az erkélyen, az árnyékos kiskertben, de ezek mind kudarcba fulladtak. Hamarosan beláttuk, saját kert kell. Árpádot érdekelte a méhészet, ezért beiratkozott egy méhész tanfolyamra, így alkalmanként lehetősége nyílt a mókuskerékből kiszakadva megismerni a parányi kis jószágokat. A szombati képzések után áhítattal hallgattam az élménybeszámolóit a méhek életéről, életciklusáról, szokásairól.

A céljaink kezdtek egyre inkább világossá és egyértelművé válni: szeretnénk egy önellátó gazdaságot, a fölösleget pedig eladjuk. Épp akkor indult el egy hullám, ami hozzánk hasonló fiatal mezőgazdasági termelők indulását támogatta, így mindent egy lapra feltéve, a minimális megtakarított pénzünket és minden hitünket pályázatírásba fektettük. És sikerült! A támogatást megkaptuk, így adott volt egy induló tőke, melyből elkezdhettük megvalósítani az álmainkat.

2016-ban a nagyvárosi élet pörgő ritmusát magunk mögött hagyva találtunk rá Lovasberényre, új életünk helyszínére. A Szőlőhegy adta nyugalom, csend és tiszta levegő egyből magával ragadott minket és tudtuk ez a hely lesz a legalkalmasabb biogazdaságunk elindításához.

2015-ben ismerkedtünk meg a közösségi mezőgazdaság fogalmával a TVE jóvoltából, és lehetőségünk nyílt részt venni az első “Légy a részese!” képzésen is. Itt találkoztunk számos olyan biogazdával, akikhez a mai napig fordulhatunk kérdéseinkkel. A képzés után nem volt kérdés, hogy mi is ezt a gazdálkodási formát fogjuk választani. Nulladik évként, 2016-ban el is kezdtük a gazdálkodást, de még csak barátainknak, családunknak és saját részre termeltünk.

Az első retkek a kertünkből, az első paradicsom, paprika, cukkini, az első mézünk, mind-mind olyan érzés, amit nehéz lenne szavakba önteni…

2017-ben már elég bátorságunk volt ahhoz, hogy elkezdjünk másokat is ellátni zöldségekkel, így elindult az első “éles” szezonunk 3 család támogatásával. Június elejétől október végéig szállítottuk hétről-hétre a zöldségeket és egy szuper kis csapat jött össze, akiket élmény volt megismerni és beszélgetni velük a csütörtöki átadónapokon zöldségekről, termesztésről, receptekről és sok minden másról.

Jelenleg 1000 m2 szőlőt, 2000 m2 gyümölcsöst és közel 3000 m2 konyhakertet művelünk bio irányelvek szerint, főként kézi erővel. Idén szeretnénk korszerűsíteni, csepegtető rendszerrel hasznosítva jobban az aranyat érő esővizet, valamint a fóliházas termesztésbe is belekóstolunk 🙂

Reméljük hogy egyre több emberhez eljutnak szívvel-lélekkel megtermelt zöldségeink, gyümölcseink, mézünk 🙂